Amber Zwanenburg Studio Pioen strand By Joy Photography

Mijn methode voor online zichtbaarheid tijdens een offline periode

We hebben allemaal wel eens behoefte aan een offline periode. Even geen telefoon voor je snufferd en scrollen langs tientallen Instagramposts. Maar als je net als ik een onderneming hebt is de kans groot dat je voor je bedrijf actief bent op Instagram. Je hebt misschien al een aardige following opgebouwd en je vindt het zonde om je statistieken te zien kelderen.

Voor de duidelijkheid: volledig offline gaan is absoluut mogelijk. Het zorgt er zeker voor dat je in die periode minder bereik hebt, maar dat bereik is weer heel makkelijk op te bouwen. Ik ben maanden offline geweest vanwege mijn gezondheid en de eerste week dat ik weer terug was waren mijn statistieken hoger dan ooit! Dit kwam doordat ik de eerste week online 3 knallers van posts met enorm veel waarde voor mijn volgers plaatste.

Met de volgende methode ben je wel af en toe online om je zichtbaarheid te behouden, maar genoeg offline om je hersenen een welverdiende vakantie te geven.

Ervan uitgaande dat je geen heel Social media team om je heen hebt om het van je over te nemen, lees hieronder verder.

Amber Zwanenburg Studio Pioen illustrator foto Antoinet Murier

1. Ik plan mijn content in voor de periode dat ik meer offline wil zijn.

Want als mijn posts al klaar staan in een Social media planningstool (ik gebruik Tailwind) hoef ik daar niet meer naar om te kijken. Je kunt het zelfs automatisch laten posten door zo’n tool. Zelf kies ik daar overigens niet voor, omdat ik een groot voorstander ben van online zijn tijdens het moment dat je iets nieuws post. Ik heb voor een maand lang 3 keer in de week posts ingepland.

Zorg dat je genoeg geschreven content hebt en genoeg afbeeldingen op voorraad voordat je gaat inplannen. Kijk voor een illustratie beeldbank even bij mijn contentpakketten.

2. Ik kijk maar een beperkt aantal momenten op Social media.

Helemaal offline gaan vind ik niet handig als ik wel posts hebt ingepland want ik wil wel kunnen reageren op eventuele comments. Daarom kijk ik op twee momenten per dag (op de 3 dagen dat ik iets post, de rest van de week ben ik offline) op Instagram. Ik ben dan niet langer dan een half uur online. In dat half uur post ik, reageer ik op comments, reageer ik op relevante posts van anderen en check ik mijn DM’s. Ditzelfde doe ik aan het einde van de dag, wederom niet langer dan een half uur. Dikke tip: zet een timer zodat je niet een uur langer blijft scrollen op je telefoon.

3. Ik gooi al mijn Social media apps van mijn telefoon af.

Alle Social media kanalen zijn nu makkelijk via je laptop te beheren en dit is naast heel overzichtelijk ook fijn als je niet zoveel met je neus op je telefoonscherm wilt zitten. Het kost namelijk veel meer moeite om je laptop open te klappen en naar je Social media te gaan dan om je telefoon te pakken. Heb je geen laptop mee? Dan installeer je je apps iedere keer weer opnieuw als je even een half uurtje online wilt zijn. Kost superveel moeite en het irriteert je waarschijnlijk mateloos, met als resultaat dat je niet vaker dan je ingeplande momenten op Social media zit.

Amber Studio Pioen By Joy Photography

4. Ik post alleen aan het begin en/of einde van de dag stories.

Ik maak gedurende de dag filmpjes en foto’s maar ik plaats ze pas tijdens één van mijn eerder genoemde online momenten en dus niet op het moment zelf. Zo voorkom je dat je toch weer op je telefoon blijft hangen nadat je iets hebt gepost en stiekem toch al die stories van andere mensen gaat kijken (en dus veel te lang op je telefoon zit).

5. Ik hecht totaal geen waarde aan mijn statistieken.

Deze zijn tijdens dit soort periodes nou eenmaal wat lager en dat is helemaal oké! 

Studio Pioen Summertime contentpakket illiustratie no message in a bottle

Dit is dus mijn methode om tijdens periodes dat ik meer offline wil zijn, toch nog zichtbaar te blijven met mijn onderneming.

Deze periodes zijn nodig voor mij, omdat ik veel creatiever ben als ik naar de wereld om me heen kijk in plaats van naar mijn scherm. Het zorgt voor nieuwe ideeën, meer productiviteit en meer rust in mijn hoofd. Dit is een algemeen bekend verschijnsel en wetenschappelijk bewezen, dus dit geldt ook voor jou.

Is mijn methode heilig? Nee, maar het werkt voor mij en kan dus ook voor jou werken. Haal eruit wat jij waardevol vindt en voeg eventueel je eigen dingen toe. Maar doe het alsjeblieft want je hersenen en ogen hebben af en toe even rust nodig!

Laat je het me weten als je er waarde uit hebt gehaald?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Let’s chat

error: Content is beschermd